Wat is standplaatsgebondenheid?
In de manier waarop mensen naar de wereld om hen heen kijken en zich daarover uitspreken worden zij beïnvloed door de tijd waarin zij leven en de cultuur/groep waarin zij opgroeien. Deze gebondenheid aan tijd en plaats noemen we standplaatsgebondenheid.
Het onderkennen van je eigen en van andermans standplaatsgebondenheid is niet altijd makkelijk. Je kunt een ander die naar jouw gevoel ‘rare’ standpunten heeft vaak alleen beter begrijpen als je probeert je in die ander te verplaatsen. Je verplaatsen in mensen van vroeger is wellicht weer een ‘een vaardigheid’ apart. Jullie hebben hiermee geoefend door je te verplaatsen in een fabrieksarbeider, volwassen arbeider of de fabrieksbaas.
Het onderstaande voorbeeld maakt het nog duidelijker!
‘Standbeeld omstreden VOC-generaal Coen moet weg’
Het beeld van Jan Pieterszoon Coen op een stadsplein in Hoorn moet worden verwijderd vanwege de 'smet van volkenmoord' die kleeft aan Coen, aldus binnenstadbewoner Eric van de Beek. Een voorstel hiertoe is verstuurd naar de gemeente.(februari 2011)
Steun
Het beeld is 1893 feestelijk onthuld op het in Hoorn centraal gelegen plein, de Rode Steen. Jan Pieterszoon Coen werd in januari 1578 geboren in de West-Friese stad.
Eric van de Beek wil het beeld vervangen door een standbeeld van de Hoornse koopman Pieter Jansz Liorne, die het kenmerkende fluitschip ontwierp. Dit scheepstype werd gebruikt door de VOC en was tot diep in de achttiende eeuw een bekende verschijning op de wereldzeeën.
Genocide
Jan Pieterszoon Coen was een succesvolle VOC-gouverneur die de handelsmaatschappij vaste voet aan grond in Indië bezorgde. Ook is hij de stichter van Batavia, het huidige Jakarta.
Hem wordt verweten dat hij de oorspronkelijke bevolking van de Banda-eilanden heeft laten uitroeien vanwege een schending van het handelsmonopolie dat hij de eilandbewoners had afgedwongen.

Lees eerst het artikel hiernaast.
In de tijd van de VOC was Jan Pieterszoon Coen een ware held. Hij maakte verre reizen naar Indië en zorgde voor veel welvaart.
Die dachten de mensen ook nog in 1893.
In 2011 kijken de mensen anders naar Coen en zijn acties. Hij heeft een heel volk laten vermoorden en met andere eilanden verplichte handeld afgesproken. Daar is niks goed aan!
De mensen in 1893 hebben andere gedachten, normen en waarden dan de mensen in 2011. Ze hebben een ander 'standpunt'.
Hun 'standpunt' bepaalt wat ze ergens van vinden.

Veel inwoners willen niet dat het beeld herplaatst wordt na de herstelwerkzaamheden